Het effect van sport
We horen het maar al te vaak; Bewegen is goed voor je gezondheid. Maar wat doet beweging nu precies met je lichaam? En hoeveel moet je dan bewegen/sporten?
Het niet voldoende bewegen ook wel bewegingsarmoede genoemd kan zelfs leiden tot vroegtijdig overlijden. Daarnaast kan bewegingsarmoede een bijdrage leveren aan tot stand komen van talloze ziektes. Bewegen is dus echt een serieuze zaak!
Voldoende bewegen heeft vele fysieke voordelen en het is eveneens goed voor je geest. Laten we er gelijk induiken.
De fysieke voordelen
Matig tot intensief bewegen (zoals kracht- en conditietraining) heeft een positieve impact op je gezondheid. Ik heb de tien belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:
- Meer energie door een betere conditie.
- Kleinere kans op griepverschijnselen zoals een verkoudheid.
- Sterkere botten en spieren.
- Vermindering van overgewicht
- Kleinere kans op hart- en vaatziekten.
- Verbeterde lichaamshouding.
- Het voorkomen van EN een positief effect op diabetes type 2.
- Verminderd de klachten bij menstruatie en overgang.
- Positief effect op de stoelgang
- Een hoger libido
De mentale voordelen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de hersenen gebaat zijn bij regelmatig sporten. Beweging zorgt voor een betere bloedsomloop en daardoor komt er meer zuurstof in de hersenen terecht. Hierdoor kunnen de hersenen optimaler werken.
Door beweging komen er allerlei stoffen vrij in ons lichaam zoals endorfine, serotonine en dopamine. De eerste twee stoffen zorgen voor een verlaging van stress en een verbetering van je humeur. Dopamine speelt een belangrijke rol bij denkprocessen en het doelgericht handelen. Regelmatig bewegen heeft ook een positief effect op mensen die last hebben van angst en depressie. Er zijn tegenwoordig zelfs psychologen die beweging in hun therapieplan verwerken.
Voldoe jij aan de bewegingsnorm?
In Nederland hebben we een beweegrichtlijn, deze richtlijn verteld ons hoeveel wij Nederlanders moeten bewegen om allerlei gezondheidskwalen te voorkomen. De richtlijn zegt het volgende:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
- En: voorkom veel stilzitten.
De norm zegt dus dat je minstens 5 dagen minimaal 30 minuten (minimaal 10 minuten achtereenvolgend) matig intensief moet bewegen. Denk hierbij aan fietsen, recreatief zwemmen of stevig doorwandelen. Daarnaast wordt gezegd om minimaal 2 maal per week aan krachttraining te doen om je spieren en botten te versterken.
Aan de slag
Nu je weet hoe belangrijk voldoende beweging is wil je natuurlijk gelijk aan de slag. Maar waar moet je nu beginnen?
Uit onderzoek blijkt dat rigoureuze verandering in (beweeg)gedrag op lange termijn niet vol te houden is. Maak je doelstellingen daarom realistisch en op korte termijn zoals een wekelijkse goal. Zo kan je met jezelf afspreken om elke zondag een wandelling van 20 minuten met je partner te maken.
Begin dus met kleine veranderingen te maken in je dagelijks leven. Hiermee verhoog je het licht tot matig intensief bewegen in no time!
6 tips om meer te gaan bewegen
1. Neem de trap i.p.v. de lift of roltrap
Deze heb je vaak genoeg gehoord en we begrijpen best als je op de 8ste verdieping werkt dat je niet uitvoerbaar is. Verklein het doel en pak bijvoorbeeld voor de eerste 4 verdiepingen de trap. Of pak de trap alleen op je weg naar beneden.
2. Maak wekelijks een wandeling van 15-20 min
Kies een vaste dag en tijdstip om een wandeling te maken. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de lunch op je werk of s ’avonds na het avondeten. Maak er gelijk een sociale activiteit van door je collega’s, partner, kids of vrienden mee te nemen.
3. Ga staan en/of lopen tijdens elk telefoongesprek/appje/lunch
Langdurig zitten is o.a. slecht voor je houding! Een nieuwe gewoonte creëren door het combineren met al een dagelijkse activiteit werkt vaak heel goed.
4. Parkeer de auto verder weg of stap een halte eerder uit
Op deze manier verhoog je heel simpel het aantal stappen dat je op een dag maakt.
5. Laat de auto/scooter staan
We wonen in een prachtig fietsland laten we daar dan ook gebruik van maken. Pak de fiets voor de korte afstanden zoals de kids naar school brengen, de kleinere boodschappen doen, de stad in en naar de sportclubs toe. En het leuke van fietsen is dat je ook nog eens geld bespaart.
6. Pak huishoudelijke taken zelf op
De ramen lappen, de tuin aanvegen, het huis stofzuigen, dakgoot schoonmaken of de badkamer schrobben zijn perfecte matige intensieve activiteiten. In ons drukke bestaan besteden we regelmatig dit soort taken liever uit. Zonde want het kost je geld het maakt je minder actief.
En dan komen we aan bij de bot- en spierversterkende activiteiten oftewel krachttraining. Dit is vaak een lastigere stap om te nemen maar het zal je heel veel opleveren. Krachttraining kan je natuurlijk in de sportschool doen maar dit hoeft niet! Onisper biedt de mogelijkheid om je krachttraining te doen op een locatie naar keuze en met vrienden of familie. Zo ben je flexibel in het plannen, het bespaart je tijd en is het gelijk een sociale activiteit. Zo heb je met Onisper altijd een stok achter deur.
Win, win!
Door dus elke week voldoende te bewegen verbeter je je fysieke en mentale gezondheid enorm. Waar wacht je dus nog op? Je gaat je fitter voelen, je gaat er beter uitzien en je gaat zelfs beter presteren op je werk. Win, win als je het mij vraagt!
Wendy Hartog